Motorrijtuigenverzekering

WA autoverzekering (wettelijke aansprakelijkheid)

De WA autoverzekering dekt de schade waarvoor de autobezitter wettelijk aansprakelijk is. De schade die ontstaat aan de eigen auto wordt bij een WA verzekering echter niet vergoed. Iedere autobezitter is verplicht om zijn auto (minimaal) WA te verzekeren. Omdat de verzekering aan de auto gebonden is, is er ook dekking als u een ander in uw auto laat rijden, tenzij deze persoon niet wettelijk bevoegd is een auto te besturen.

Type WA verzekering

WA + beperkt casco Een autoverzekering, die naast de verplichte WA-dekking ook dekking tegen schade aan de eigen auto bij een aantal in de voorwaarden genoemde gebeurtenissen biedt, is de WA + beperkt casco autoverzekering. U dient hierbij te denken aan schade door diefstal, brand, hagel/storm en ruitbreuk. Hierbij geldt meestal een eigen risico.
Volledig casco (allrisk autoverzekering) En dan is er nog de Allrisk autoverzekering, ook wel WA + volledig casco autoverzekering genoemd. De Allrisk autoverzekering kent een nog wat uitgebreidere dekking dan het beperkt casco verzekering. Bij een Allrisk autoverzekering is schade aan de eigen auto in de meeste situaties gedekt.

Kiezen voor het type autoverzekering

Welke soort autoverzekering het beste bij u past, is vooral afhankelijk van de risico’s die u zich kunt veroorloven.

Rijdt u de auto door eigen schuld total loss, kunt u zich dan een nieuwe auto veroorloven? Is dit niet het geval dan kun je het best een Volledig Casco autoverzekering afsluiten. Kun je dit risico wel dragen maar wilt u wel verzekerd zijn tegen diefstal, kies dan een Beperkt Casco dekking.

Maar voordat u de meest uitgebreide autoverzekering gaat afsluiten, moet u zich wel bedenken dat u dan de hoogste premie betaalt. Ook dient u er rekening mee houden dat u vaak alleen maar het eerste jaar de nieuwwaarde krijgt uitgekeerd en daarna alleen nog de dagwaarde. Deze kan veel lager zijn dan wat u voor een auto hebt betaald of wat u zelf denkt dat de auto waard is. Veel verzekeraars gebruiken de Bovag/ANWB koerslijst als leidraad om de waarde te bepalen.

Leeftijd auto als leidraad

De leeftijd van de auto geldt vaak als richtlijn voor de keuze voor het soort autoverzekering. Auto’s tot 3 of 5 jaar oud hebben een relatief hoge restwaarde en daarom wordt een Volledig Casco autoverzekering aanbevolen. Auto’s tot 8 jaar worden vaak Beperkt Casco verzekerd. Oudere auto’s met een WA-verzekering.

Exclusieve auto’s

D&A Verzekeringen heeft zich ook gespecialiseerd in het verzekeren van exclusieve motorrijtuigen. Zo bestaat de mogelijkheid om: de auto te verzekeren met een 3 jaar nieuwwaarde regeling, zodat uw waarde van uw auto bij schade 3 jaar lang gegarandeerd is.

Wettelijke Aansprakelijkheid, de verplichte autoverzekering

Vragen of informatie

D&A Verzekeringen is u graag van dienst bij vragen of informatie over onze dienstverlening en financiële producten. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 072 582 58 74, of maak gebruik van het contactformulier op deze website.

Verzekering afsluiten

Neem contact met op met D&A Verzekeringen indien u uw auto wil verzekeren.