Haal meer voordeel uit eigen bedrijf

Hoe haal ik meer voordeel uit mijn eigen bedrijf? “Een bedrijf starten is al duur genoeg, waarop kan ik besparen?” Ondernemers hebben de mogelijkheid om gebruik te maken van verschillende financiële voordelen. Als starter weet u vaak niet wat er allemaal mogelijk is en wat het oplevert om zaken op andere wijze te regelen. Deze 5 tips leveren u als ondernemer financieel voordeel op.

Tip 1: Maak gebruik van de kleine ondernemersregeling (KOR)

Als u jaarlijks minder dan € 1.883,- aan btw betaalt, kunt u gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR). Dit betekent dat u in aanmerking kunt komen voor belastingvermindering. Betaald u in een jaar zelfs € 1.345,- of minder aan btw? Dan hoeft u helemaal geen btw te betalen.

Overige voorwaarden voor de KOR
 • U bent een natuurlijk persoon of een combinatie van natuurlijke personen, een eenmanszaak, maatschap of vennootschap onder firma.
 • Uw onderneming is in Nederland gevestigd.
 • U voldoet aan uw administratieve verplichtingen voor de btw.

Tip 2: Benut de Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Als ondernemer mag u via de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) 9,8% (per 1-1-2015) van uw ondernemingswinst opzij zetten (met een maximum van €8.640) voor uw oudedagsvoorziening. Over dat bedrag hoeft u dan voorlopig geen belasting te betalen. Dat betekent dus dat u over dat jaar minder inkomstenbelasting betaalt. Na uw 65 ste betaalt u dan wel belasting over het bedrag in de FOR, maar mogelijk tegen een lager tarief. Zorg er in ieder geval voor dat u geld voor de FOR reserveert, zodat u de belasting kunt betalen op het moment dat u met pensioen gaat.

Overige voorwaarden voor de FOR:
 • U werkt als zelfstandig ondernemer.
 • U maakt winst via uw onderneming.
 • U heeft recht op de zelfstandigenaftrek.
 • U bent aan het begin van het betreffende belastingjaar jonger dan 65 jaar.
 • U mag als ondernemer slechts één oudedagsreserve opbouwen, ook als u meerdere ondernemingen heeft.
 • U vermeldt de stand van de opgebouwde oudedagsreserve ieder jaar op de jaarrekening van uw onderneming (heeft u meerdere ondernemingen, dan mag u de opgebouwde oudedagsreserve verdelen over de balansen van deze ondernemingen)
 • De stand van een oudedagsreserve op de balans van een onderneming mag niet hoger zijn dan het bedrag van het ondernemingsvermogen dat op de balans staat

Tip 3: Belastingteruggaaf bij wisselend inkomen

Heeft u een wisselend inkomen uit werk en woning (box 1) over drie aaneengesloten jaren (het middelingstijdvak), dan kunt u in aanmerking komen voor de inkomensmiddeling. Bereken het gemiddelde van dit inkomen en bereken per jaar opnieuw de belasting.

Zijn de nieuwe belastingbedragen lager dan de oude belastingbedragen? Dan kunt u een belastingteruggaaf krijgen. Door het wisselende inkomen heeft u namelijk meer belasting betaald dan wanneer dit inkomen gelijkmatig was verdeeld over een jaar.

Voorwaarden voor inkomensmiddeling:
 • U heeft over het hele middelingstijdvak belasting betaald in Nederland
 • Het middelingstijdvak heeft geen overlap met een ander middelingstijdvak
 • U dient het verzoek om middeling te doen binnen 36 maanden – nadat alle aanslagen van de jaren die tot het middelingstijdvak horen, onherroepelijk vaststaan.
Meer informatie vindt u op de website van de Belastingdienst

Tip 4: Bespaar op kosten: internet, telefoon, tv en energie

Werkt u als zakelijke gebruiker vanuit huis en gebruikt u de telefoon- en internetaansluiting ook zakelijk? Voor telefoon- en internetaansluitingen geldt dat u bij veel grote providers gebruik kunt maken van gunstige regelingen voor zakelijk gebruik. Het is in ieder geval verstandig om contracten voor internet, telefoon en tv onder te brengen bij een enkele provider. Door te kiezen voor een combinatie pakket, kunt u eenvoudig geld besparen. Ook energieleveranciers kennen vaak voordelige zakelijke tarieven.

Tip 5: Controleer uw verzekeringen

Met een eigen bedrijf wilt u goed verzekerd zijn. U investeert in uw bedrijf en u wilt niet dat door ongeluk of schade de continuïteit van uw bedrijf in het geding komt. Er zijn veel risico’s waarvoor u zich kunt verzekeren.

Het kan ook zijn dat u teveel risico’s wilt afdekken. Sommige verzekeringen zijn inderdaad noodzakelijk bij de start van een eigen bedrijf, maar met andere verzekeringen kunt u beter wachten tot het inkomen is gestegen. En bepaalde verzekeringen zijn wellicht niet eens van belang voor uw onderneming.

Maak risico's inzichtelijk Maak een overzicht van de risico’s die jij loopt met jouw bedrijf. Zo kun je goed bepalen voor welk risico een verzekering noodzakelijk is. Je kunt dit overzicht zelf maken of een financieel adviseur vragen dit voor je te doen, met daarbij zijn onafhankelijke advies. Zo weet je zeker dat je alleen die zakelijke risico’s verzekert die de continuïteit van je onderneming in gevaar kunnen brengen.

Controleer op actualiteit Laat eenmaal per jaar uw (verzekerings-)contracten controleren op actualiteit. Sluiten uw verzekeringen nog aan bij uw bedrijf of is het verstandig u elders te laten verzekeren? D&A Verzekeringen houdt deze zaken voor u bij en kan u hierin bijstaan met advies en begeleiding.

Nieuws en tips over verzekeringen en hypotheken

Meer weten?

Neem contact met op met D&A Verzekeringen.

Kosten van advies AOV

Voor het advies betaalt u advies- en bemiddelingskosten. Dit is een vast bedrag. U kunt echter vrijblijvend een eerste oriënterend gesprek voeren met een D&A adviseur.